Mede door participatie tot stand gekomen afwegingskader waarmee ontwikkeling van zonne- en windprojecten op het gemeentelijk grondgebied wordt gereguleerd
De gemeente Utrecht heeft een participatie- en inspraakverordening vastgesteld in de gemeenteraad waarin de kaders voor ieder participatietraject in de gemeente worden beschreven.
Handleiding: hoe organiseer je als lokale overheid een succesvol proces met draagvlak en lokaal eigendom? van de Natuur en Milieufederaties en Energie Samen
Geactualiseerde notitie op basis van ervaring van afgelopen jaren. Uitgebreid met communicatieplan, participatieplan, technische en ruimtelijke kaders, ontwerprichtlijnen en inzicht in maatschappelijke meerwaarde.
Voorziet in heldere regels voor het vinden van balans tussen de bijdrage van zonneparken aan de ambities om in 2030 energieneutraal te zijn, lokaal draagvlak en een verantwoorde ruimtelijke afweging.
De Leidraad gaat specifiek over het traject dat volgt op de vaststelling waar een windpark kan komen: over de invulling van de locatie, hoe en op welke wijze. Betrokken partijen krijgen inzicht in de participatie mogelijkheden en hoe we dit met elkaar kunnen organiseren.
Dit toetsingskader beschrijft hoe de gemeente de opgave om energieneutraal te worden wil realiseren, samen met initiatiefnemers en inwoners. Met bijzondere aandacht voor omwonenden van de te realiseren zon- en windinitiatieven
Deze wind- en zonnewijzer helpt initiatiefnemers - inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers - om te komen tot de informatie die nodig is om een gemotiveerde, transparante en navolgbare afweging te maken over een concreet initiatief.