Lokaal
Organisatieniveau
27 mei 2024

Documentaire: zo organiseerde Houten een burgerberaad over de energietransitie

Beleidsvormende fase

Gemeente Houten wil in 2040 net zoveel energie duurzaam opwekken als Houten gebruikt. Hoe krijgt de gemeente dit voor elkaar? Deze opdracht gaf de gemeenteraad aan het burgerberaad dat bestond uit ruim honderd willekeurig gekozen Houtense inwoners.

Na drie zaterdagen gesprekken voeren, informatie verzamelen en adviezen schrijven, nam het burgerberaad 11 adviezen aan waarmee Houten in 2040 voor 85% energieneutraal kan worden. 25 personen van het beraad werkten samen met medewerkers van de gemeenten de adviezen uit tot voorstellen met een stappenplan: de Routekaart Energie 2040. Midden 2024 moet de gemeenteraad de Routekaart hebben vastgesteld.

Hoe organiseer je zo'n burgerberaad? Waar loop je tegenaan? In deze documentaire volgen we de organisatoren Jelger Takken, adviseur duurzame energie en Ruud Emous, communicatieadviseur. Het geeft een onverbloemde blik achter de schermen bij een gemeente die het gesprek met haar inwoners aangaat. Voor iedereen die in zijn of haar gemeente of provincie bezig met een burgerberaad of daarover nadenkt.

External video URL

 

Zoek je ondersteuning van experts bij het organiseren van een burgerberaad, neem dan contact op met de NP RES Expertpool.

Meer informatie over het burgerberaad van Houten vind je op de website van de gemeente Houten.

screenshot van stemming over adviezen