Persconferentie, webcasten van informatie

Een persconferentie is een moment om uitleg te geven. Dat kan gaan over de concept-RES, RES 1.0 of andere relevante informatie rondom plannen voor het opwekken van duurzame energie.

Doel
Informeren, meer kennis over, en mogelijk meer begrip, voor aanpak of plannen
Doelgroep
Geïnteresseerden, journalisten
Aantal deelnemers
Onbeperkt, wanneer het online wordt gedaan
Mate van interactie
Laag
Trede participatieladder
Informeren

Een persconferentie is een moment om uitleg te geven. Dat kan gaan over de concept-RES, RES 1.0 of andere relevante informatie rondom plannen voor het opwekken van duurzame energie. Normaliter is een groot deel van de conferentie bedoeld om een boodschap te communiceren, waarna journalisten nog enkele vragen kunnen stellen. Door de persconferentie live uit te zenden (met een webcast), kunnen veel meer mensen tegelijk kijken. Dit kan ook eenvoudiger, door een livestream te gebruiken via YouTube of Facebook.

Tips bij inzetten werkvorm

  • Zorg altijd voor een moderator, die journalisten één voor één aan het woord kan laten en de spreektijd in de gaten houdt. Ook als je de conferentie online doet.
  • Bereid je goed voor op de vragen die je verwacht en formuleer van te voren een aantal antwoorden.
  • Leg duidelijk uit hoe het inbellen om vragen te stellen werkt. Doe, als het even kan, een testronde om te zien of alles werkt.
  • Neem het informerende deel van de conferentie op en plaats de video naderhand op de eigen website of sociale mediakanalen. Dan kunnen mensen ook terugkijken. Denk hierbij aan ondertiteling (zie vlog).

VOORBEELD 

De RES West-Overijssel presenteerde de concept-RES op 23 april 2020 via een online persconferentie. In een filmpje van bijna 9 minuten zetten ze uiteen wat de RES is en hoe ze tot de concept-RES zijn gekomen. In dit filmpje is geen tijd opgenomen voor vragen.