Inwoner

Waar kun je terecht als je meer wilt weten over plannen in je omgeving? Als je mee wilt praten of als je een idee of initiatief hebt? Deze website is vooral bedoeld voor bestuurders, ambtenaren en volksvertegenwoordigers. Daarom hebben we een aantal handige links voor je als inwoner op een rijtje gezet.

Je gemeente

Raadpleeg de website van je gemeente voor informatie of contactgegevens. Deze drie vragen kun je altijd stellen aan je gemeente:

  1. Welke participatietrajecten lopen er op dit moment?
  2. Is er een participatieplan voor de RES of voor het duurzaam opwekken van energie?
  3. Is er een afwegingskader opgesteld voor wind- en zonprojecten?

Regionale Energiestrategie

Wil je meer weten over de RES precies is? Deze animatie legt het uit.

Het is handig om te weten van welke RES-regio je gemeente deel uitmaakt. Bekijk daarvoor deze kaart en dit overzicht van gemeenten per RES-regio. Je kunt zo ook naar de website van je eigen RES-regio.

De Participatiecoalitie

Zoek je ondersteuning voor je wijk, je bewonersinitiatief of je energiecoöperatie? Dan is de kans groot dat de leden van de Participatiecoalitie je kunnen helpen. In de Participatiecoalitie zijn klimaatstichting HIER, Buurkracht, Energie Samen, De Natuur en Milieufederaties en LSA Bewoners verenigd. 

Participatie op landelijk niveau

Er wordt gesproken over een landelijk burgerberaad over klimaat- en energiebeleid. De informatie daarover vind je op rijksoverheid.nl.

Praktijkverhalen

Feedback en planning

Wil je weten wat we van plan zijn met de leeromgeving energieparticipatie of heb je suggesties? Bekijk de roadmap en laat het ons weten!