Hoe bereik je jongeren? 

Onderwerp
Wie kan er meepraten

Jongeren vinden hun weg moeilijk naar klassieke inloopavonden, terwijl hun belang bij plannen voor de energietransitie juist groot is. Tegelijkertijd ligt dit belang vrij ver in de toekomst en staat de energietransitie niet altijd op hun prioriteitenlijst. Denk dus goed na over methoden om jongeren te betrekken in je participatieproces. Protesten van ‘klimaatspijbelaars’ laten zien dat ze wel degelijk een mening hebben.   

Om deze groep te bereiken is het belangrijk om actief naar ze toe te gaan. Komen ze niet naar jou, ga er dan zelf op af. Scholen zijn bij uitstek een geschikte locatie om in gesprek te gaan met jongeren. In Roosendaal gingen ze aan de hand van stellingen in gesprek met de jongeren (zie kader). Ga actief naar jongerenorganisaties in de gemeente toe. Denk na over de boodschap die je vertelt en over welke (online) vormen je kan gebruiken om jongeren te bereiken, zoals korte enquêtes. Of stel een jongerenwerkgroep op binnen de RES. 

Laagdrempelige, interactieve, digitale werkvormen zijn een manier om jongeren directer te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan VR- of AR-brillen of een serious game.  

Aan de slag met jongerenparticipatie? Jong RES zet zich in om de stem van de toekomst mee te laten klinken in de RES. Ze denken graag met je mee! 

VOORBEELD 

Op het Jan Tinbergen College in Roosendaal gingen leerlingen in gesprek over klimaatverandering. Maken ze zich zorgen? Welke oplossingen zien ze? En: wat is hun advies om aan de lokale politiek om de klimaatverandering tegen te gaan? Bekijk hier het resultaat. 

VOORBEELD

Korter douchen of minder vliegen? Windpark of zonneweide? Jongeren in Utrecht denken mee over het klimaat. Niet in een suf vergaderzaaltje, maar via de app ‘swipocratie’. Lees hier meer over de campagne 'Watt Nou!'.